
Suomessa rakastetaan koiria ja moni perhe hankkiikin koiranpennun jossain vaiheessa. Monia koiranpentujen hinta saattaa kuitenkin hirvittää ja varsinkin kääpiörotujen koirista saattaa joutua maksamaan yli 1000 euroa. Mieleen saattaakin tulla, että koirankasvattaminen on varmasti todella tuottoisa bisnes, mutta näin harvemmin on.
Rakkaudesta koriin ja tiettyyn rotuun
Koirankasvattajana toimiminen on yksi niitä harrastuksia, joissa täytyy olla palava innostus aiheeseen eli juuri koiriin ja tiettyihin rotuihin. Jos on vasta aloittelemassa koirankasvattamista, voi varautua siihen, että juuri tulojen osalta se on harrastus, ehkäpä hyvinkin pitkään ja ammatti siitä saattaa tulla vuosien kuluessa, jos sittenkään.
Pentutehtailijat ovat erikseen, mutta jos haluaa erinomaisen maineen koirankasvattajana, täytyy ottaa tiettyjä askelia tämän tavoitteen saavuttamiseen.
Koirankasvatuksen aloittaminen
Koirankasvatusta on mahdoton aloittaa ilman hyvää narttukoiraa, joka toimii jalostuskoirana. Käytännössä tämä käy niin, että potentiaalinen koirankasvattaja ottaa valitsemansa rodun pennun ja kasvattaa sen itse. Kuten ihmistenkin kohdalle, koskaan ei tiedä, millainen aikuinen yksilö pennusta sukeutuu, joten tämän prosessin saattaa joutua toistamaan kymmenenkin kertaa.
Rodun on hyvä olla sellainen, josta on itse innostunut. Ei kannata kuitenkaan lähteä heti kasvattamaan esimerkiksi huskyja tai muita laumakoiria, vaan aloittaa helpommalla rodulla. Kaksi vuotta on se aika, jolloin koirasta alkaa nähdä, onko se tasapainoinen ja terve, jolloin jalostuksen voi aloittaa.
Koirankasvattajaksi opiskelu
Suomen Kennelliitto on kattojärjestö alueellisille kennelliitoille ja se muun muassa hyväksyy eri rotujärjestöt. Aloittelevan koirankasvattajan kannattaakin hakea rotujärjestöjen jäseneksi, sillä niiden nettisivuilla välitetään eri kennelien pentuja, kunhan rotujärjestö on hyväksynyt ne. Koirankasvattajalla voi olla kennelnimi, mutta sitä ei välttämättä koirankasvattamiseen tarvita.
Kennelnimen saa Kennelliitosta, mutta sen saadakseen täytyy käydä kasvattajan peruskurssi, joiden ajankohdat eri paikkakunnilla löytyvät Kennelliton nettisivuilta. Kurssi on avoin kaikille. Osallistujien alaikäraja on 15 vuotta.
Kurssilla käydään läpi muun muassa yleistä koiratietoutta, opiskellaan jalostuksen perusteita sekä perinnöllisyyttä. Lisäksi käydään läpi koirien synnytystä ja pentueiden hoitoa sekä kasvatukseen liittyviä sääntöjä ja määräyksiä.
Kasvattajan peruskurssin suoritettuaan hyväksytysti, voi hakeutua kasvattajan jatkokurssille. Jatkokurssi on pakollinen, jos on kiinnostusta ulkomuototuomariksi koiranäyttelyihin. Jatkokurssilla syvennetään peruskurssilla opittua ja sen lisäksi käydään läpi kennelin pitämisessä vaadittavia taitoja, kuten kirjanpitoa.
Vuodesta 2015 on Kennelliitto tarjonnut myös Koirakasvatus tänään -kurssia. Tällä kurssilla voi tulla kuulemaan uusimmista tuulista jalostukseen ja kasvatukseen liittyvien asioiden suhteen. Kurssilla saattaa olla luennoimassa lain asiantuntija, joka kertoo verotuksellisista asioista tai sopimusten laatimisesta esimerkiksi sijoituspentujen suhteen sekä kouluttaja, joka kertoo pennun kehityksestä.
Kennelliitto tarjoaa myös kennelneuvontaa, joka tarkoittaa usein kennelneuvojen tekemää kotikäyntiä. He ovat puolueettomia ja luotettavia ja tätä palvelua kannattaakin käyttää hyödyksi. Kyse ei ole tarkastuksesta, vaan käynnin tarkoitus on auttaa ja neuvoa kennelin toiminnan parantamisessa.
Tuloja myös muualta
Kuten sanottu, koirankasvattajana toimiminen ei yleensä ole mikään kultakaivos, ja onkin hyvä olla toinen ammatti takaamaan tulot. Jos rakastaa eläimiä, on hyvä hankkia ammatti, joka liittyy niihin.
Pieneläinhoitajaksi opiskeleminen on hyvä vaihtoehto, sillä varsinkin työharjoittelujaksoilla saa luotua verkostoja ja saa kontakteja eläinlääkäreihin sekä oppii paljon kaikesta eläimiin liittyvästä. Koirankasvattajalla kuluu myös paljon rahaa eläinlääkäreillä käynteihin, joten pieneläinhoitajana voi säästää hieman näissäkin kuluissa, kun pienet naarmut ja muut voi hoitaa itse. Ja jos innostusta löytyy, voi tietenkin opiskella eläinlääkäriksi.
Ja jos on innostunut vaikkapa Siperian huskyista, voi lisätuloja saada vaikkapa vetoajelun järjestämisestä, mutta tähän tarvitsee tietysti vähän enemmän tilaa kuin kerrostaloasunnon.