Kuinka valita koiran pentu pentueesta

Koirarodun päättämisen jälkeen on aika alkaa miettiä, kuinka valita pentu kasvattajan luona olevasta pentueesta. Pentueessa voi olla moniakin eriluonteisia ja näköisiä koiria, jotka sopivat erilaisiin perheisiin ja eri tarkoituksiin. Lue tästä vinkit pennun valitsemiseen!

Kotikoiraksi vai näyttelyihin?

Aivan ensimmäiseksi on hyvä miettiä, minkälaiseen kotiin koira ollaan ottamassa. Onko kyseessä pelkkä kotikoira, vai onko koiraa tarkoitus käyttää näyttelyissä? Onko kyseessä opaskoiraksi koulutettava koira? Jos kyseessä on näyttelykoira, tärkeintä on tietenkin valita sellainen yksilö, joka on mahdollisimman tyypillinen esimerkki oman rotunsa ominaisuuksista. Kerro kasvattajalta näyttelysuunnitelmistasi ja kysele sellaista pentua, jolla on rotunsa tyypillisin väritys, suorin häntä, oikeanlainen turkin laatu ja muuta vastaavaa, joka tulee viemään pennun näyttelyissä pidemmälle.

Jos koira on tulossa täysin kotikoiraksi tai seurakoiraksi, ei lajityypillisyydellä ole niin paljon väliä. Tee tämä myös selväksi kasvattajalle, äläkä turhaan kerro suunnittelevasi pentua näyttelyihin, jos näin ei asian laita ole. Vaikka väri, turkki tai jalkojen suoruus ei olisi priimaa, voi kyseessä silti olla mahtavan herttainen ja seurallinen kotikoira. Kummassakin tapauksessa yleensä on hakusessa mahdollisimman lempeä ja helposti koulutettava koira, jota rodun lisäksi määräävät pentujen yksilölliset piirteet. Valitse tässäkin tapauksessa itsellesi sopivin koira ja mieti, haluatko mieluummin pirteän ja energisen koira, joka jaksaa juosta lenkeillä ja leikkiä lasten kanssa, vai otatko mieluummin rauhallisen sivustakatsojan, joka tykkää nukkua jaloissasi illan televisiohetkinä eikä nosta sen kummempaa möykkää silloinkaan, kun taloon saapuu vieraita.

Luonnetta ei voi täysin ennustaa

On kuitenkin ymmärrettävä, että koiran lopullista luonnetta ei voi täysin pennusta ennustaa. Useat kasvattajat tekevät pennuille käytöstestin noin 6 kuukauden ikäisenä, jossa testataan muun muassa vieraisiin suhtautumista, leikkimisintoa, vieraaseen paikkaan suhtautumista ja äkillisiin koviin ääniin reagoimista. Nämä antavat osviittaa siitä, minkälainen luonne pennulla on myös vanhempana.

Luonteeseen vaikuttavat myös kasvattajan luona tapahtuneet tapahtumat elämän ensiviikkojen aikana. Esimerkiksi pentujen vähäinen käsittely tai liian aikainen eristys muista pennuista saattaa tuottaa koiralle käytöshäiriöitä myöhemmässä elämässä. Kysele näiden lisäksi myös erilaisista virikkeistä, joita pennuilla olisi hyvä olla jossakin määrin jo 4 viikon ikäisenä.

Testaa innokkuutta ja käsiteltävyyttä

Parasta olisi, jos pääset tarkkailemaan pentuetta enemmän kuin kerran, sillä eri aikaan päivästä ja ennen ja jälkeen syönnin pennut ovat erilaisessa mielentilassa. Ollessasi pentujen kanssa tarkkailemassa niitä, yritä tarkkailla jokaista pentua erikseen. Kokeile, miten pentu reagoi kun otat sen syliin. Paras tietenkin olisi, jos sylissä olemisesta nautitaan, sillä tämä kertoo myös tulevaisuuden luottamuksesta ja nautinnosta ihmisläheisyyttä kohtaan.

Entä mitä tapahtuu, kun käännät pennun selälleen kämmenelläsi? Jos pentu rimpuilee, kertoo tämäkin luottamuksen heikkoudesta ihmistä kohtaan. Pyydä kasvattajalta herkkupalaa, ja kokeile, seuraako koira herkkua. Jos näin on, on koiran kouluttaminen paljon helpompaa. Kouluttamiseen vaikuttavat myös lelujen perään juokseminen ja kiinnostus leluja kohtaan. Onko pentu ketterä vai kömpelö? Entä miten koira suhtautuu muihin pentuihin? Pelokas pentu on oletettavasti myös pelokas täysikasvuinen koira. Äänteleekö pentu paljon ja minkä kokoinen pentu on suhteessa muihin pentuihin? Jos pentu on muihin pentuihin nähden aggressiivinen, on tulevaisuudessa mahdollisesti tiedossa ongelmia muiden koirien kanssa.

Tärkeintä on tietenkin myös se, miten pentu suhtautuu sinuun, valitsijaansa. Jos koira pelkää sinua jo pentuna tai osoittaa aggressiivista käytöstä, valinta ei välttämättä ole oikea. Muista siis, että tärkeintä ei ole rotutyylikkyys, vaan sopivan koiran löytäminen sopivaan kotiin.?